|
A csivava táplálkozása II.
2004.07.05. 15:34
Mit főzzünk a kutyusnak?
Ha inkább főzni szeretnénk a kutyánkank, gondosan oda kell figyelni, hogy vitaminokat is kapjon, ezeket, mint már írtam az előző cikkekben, bármelyik állat kereskedésben be lehet szerezni.
Amit főzhetünk a kutyának, és amit szeretnek is, az a marha-, borjú-, pulyka-, csirkehús és a tengeri halfilé. Néha szívet, májat, vesét is készíthetünk, mivel a csivavák nagyon szeretik ezeket, de csak ritkán főhetünk nekik ilyet, hetente maximum egyszer. Nyers húst nem szabad adni, mivel nehezen emészthető. Sertéshúst inkább ne adjunk a kutyának, mert különböző betegségeknek a forrása. Mielőtt odaadjuk a kutyának a megfőtt húst, figyeljünk oda arra, hogy van-e benne csont, mert könnyen megfulladhat. Adhatunk neki rizst, zabkását vagy tésztát. A túró, kefír, biojoghurt jól emészthetőek, ezenkívül káliumot és jódot is tartalmaznak. Ha egy kis ízt akarunk adni az ételnek, beleszórhatunk egy kis reszelt sajtot, nagyon szeretik a kutyák. Viszont semmi esetre sem adjunk a csivaváknak tejet, a felnőtt kutyák szervezete nem emészti meg, ami gyomorrontáshoz vezethet. Nagyon egészséges, ha párolt vagy főtt zöldségeket is adunk kedvencünknek. Nagyon jó ebből a szempontból a répa, mert féregirtó hatása van, sőt, a répában lévő karotinnak köszönhetően fényesebb lesz a csivava szőrzete. A gyümölcsök között kettőt emelnék ki, bár mindegyik egészséges. Az almában rengeteg a vitamin, tápanyag, sőt pektint is tartalmaz, amely minden káros anyagtól megtisztítja a beleket. A banán pedig köztudottan a kálium természetes forrása. A banánt szétpuhított állapotban beletehetjük az eledelbe. Tojást maximum heti egy alkalommal adhatunk, nyersen nem szabad, mert szalmonellát okozhat.
| |